Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на зеленчукопроизводители и търговци в Гърция

Производители и търговци на плодове и зеленчуци стачкуват в Гърция  срещу проектозакон за промяна в процедурата по получаване на лиценз. От Търговско-промишлената камара си оттеглиха кандидатурите от изборните листи на двете управляващи партии - "Нова Демокрация" и  ПАСОК. Камарата обвини партиите, че подкрепят монопола на чужди фирми като налагат непосилни данъци на малките гръцки фирми.

В безсрочна стачка са търговците на плодове и зеленчуци, които продават стоката на откритите пазари. Правителството внесе за гласуване в парламента проектозакон, който променя процедурата по отпускане на лицензи за търговия. В началото на всяка година търговците по пазарите ще получават разрешение за работа само ако са платили всички данъци и осигуровки. Броят на търговците на всеки пазар ще се определя с решение на общината. Протестиращите днес заявиха,че не е възможно да си платят всички данъци и осигуровки в началото на годината и на практика ще останат без лиценз и без работа. Провеждат протестна демонстрация пред централната зеленчукова борса и поставиха щандове на пазарите, където раздават безплатно плодове и зеленчуци, за да привлекат вниманието на гражданите върху проблемите им.
Търговско-промишлената камара на Гърция прекрати преговорите с правителството за облекчения на данъчното облагане на малките и средни фирми. Според експерти на камарата тежките данъци унищожават гръцките производители в полза на мопола на чужди фирми. От днес всички членове на търговско-промишлената камара оттеглиха кандидатурите си от изборните листи на двете управляващи партии.Тяхното отсъствие сигурно ще промени резултатите от вота  особенно на местните избори, които в Гърция се провеждат паралелно с евровота.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени