Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хюман райтс уоч" потвърди обвиненията си към правителството в системно насилие и връщане на бежанци към Турция

Сирия
Снимка: Nidal Khlaif

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" потвърди обвиненията си към българското правителство в системно насилие и връщане на бежанци към Турция. Организацията отрече да са манипулирани данните в нейния доклад, който днес беше официално представен в София.

Американският представител на "Хюман райтс уоч" Бил Фрейлик изрази съжаление от реакцията на българското Министерство на вътрешните работи, което го обвини в лъжа и манипулация. Той потвърди данните от представения доклад за поне 519 души, заловени на българска територия и принудително върнати обратно до турската граница. Според Фрейлик, заповедта за това е била дошла директно от правителството в София и е системна политика в нарушение на европейската конвенция за правата на човека. Въпреки това Бил Фрейлик не се ангажира с твърденията дали случаите в доклада на упражнено насилие от български гранични служители върху бежанците са били официално наредени от властите тук или са били отделни изолирани случаи.

Също така от "Хюман райтс уоч" потвърдиха, че всички данни за лошите условия в центровете за задържане на кандидати за убежище са били такива, каквито са ги представили. Въпреки обвиненията от председателя на Държавната агенция за бежанците, че снимките, които са представени, са били фалшифицирани. Бил Фрейлик заяви, че снимките са правени лично от него и от неговия молибен телефон и би било нужно да има филмов режисьор да може да инсценира подобна тъжна реалност.

Освен това от правозащитниците изразиха съжаление, че от МВР и Държавната агенция за бежанците са отказали днес повторна среща с тях с мотива, че тъй като докладът бил манипулиран, нямало за какво повече да говорят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна