Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР във Виена за Деня на Европа

| обновено на 30.04.14 в 11:32
Снимка: EBU
Денят е 9 май, градът - Виена, един от музикалните центрове на света. Мястото - площадът пред кметството. Публиката - гарантирано многобройна! Събитието - Европа пее!

100 минути музика и осем от най-добрите хорове в Европа и сред тях - Смесеният хор на Българското национално радио - така ще бъде отбелязан Денят на Европа. Всеки хор ще има време, в което да изпълни представителни за музикалната същност на своята държава творби (в минутите на България ще прозвучи "Вранеят се врани конье" от Любомир Пипков), а всички формации ще се обединят за да изпеят фрагменти от знакови творби като Реквиема на Джузепе Верди, ораторията „Месия“ от Георг Фридрих Хендел и Хорал из Втората симфония на Густав Малер. И, естествено - Одата на радостта!

Финалът обаче е с друго послание - за това, че трябва да помним историята - тогава знаменитият хор „Арнолд Шьонберг“, който в качеството си на хор-домакин ще бъде през цялото време на сцената, ще изпълни „Оцелелите от Варшава“ от големия австрийски композитор, чието име носи хорът.

Програмата е под мотото "100 години европейска история" и всичко се случва в годината, в която отбелязваме един век от избухването на Първата световна война.

Събитието се организира от EBU (Европейският съюз за радио и телевизия) и ще се предава в цялата мрежа на европейските радиостанции, както и от осем европейски телевизии във Франция, Финландия, Австрия, Хърватска, Германия, Латвия, Литва и България в лицето на БНТ. Те ще отведат своите зрители и слушатели на една необичайна екскурзия из Европа, за да я "видят" чрез нейните песни и пейзажи.

Цялата идея е в духа на все по-ярката тенденция изкуството да "излезе" на площада - в случая и в буквалния смисъл на тази дума, сред хората, някои от които никога не биха влезли в концертната зала. Програмата е истинска музикална еклектика, която да остави незабравим спомен в съзнанието на всички, които станат свидетели на това събитие.

Повече за програмата, посланията и същността на събитието чуйте в интервюто на Лили Големинова с диригента на Смесения хор на БНР Драгомир Йосифов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна