Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават с между 2 и 100 лева таксите в седем университета

Снимка: БГНЕС

Таксите за кандидатстване и обучение в 7 университета ще бъдат увеличени с между 2 и 100 лева. Увеличението е в зависимост от специалностите, съобщи в Бургас министърът на образованието Анелия Клисарова. Най-голямо, между 50 и 100 лева, е увеличението на таксите в Националната музикална академия, каза министър Клисарова:

Седемте университета са Техническият университет - Варна, средно с 50 лева е увеличена таксата; Тракийският университет - Стара Загора, средно с 40 лева; Икономическият университет - Варна, от два до 60 лева в зависимост от процентите; Транспортното училище, с 50 лева; а така нареченото Библиотечно училище, университет УНИБТ, то е увеличено между 14 и 20 лева. Няма университет, предложил, спрямо закона, има право на две трети от държавната субсидия, да събира такси. Такава максимално събрана такса, предложена от ректорите, няма.

С решение на МС в Бургас ще бъде открит факултет по "Обществено здраве и здравни грижи" към университета “Проф. д-р Асен Златаров“, стана ясно още след заседанието на провителството:

Всъщност това е една структура, която ние узаконяваме, а новата специалност е рехабилитация и ерготерапия. Капацитетът е 80 за медицински сестри, 130-140 за рехабилитатори. В момента ще обучават 46 преподаватели на основен трудов договор.

МС е приел всички предложения на ректорите на висши учебни заведения в страната, подчерта министър Клисарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна