Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се „сдобри” ли София със своите реки?

БНР Новини
Перловска река
Снимка: БГНЕС

Реки, крайбрежни зони, речно корабоплаване – споменаването на някое от тези понятия обикновено извиква в съзнанието на повечето софиянци водите на тихия бял Дунав, който разделя страната ни от съседна Румъния. Дълги години, представите ни за водоплаване и големи водни басейни се изчерпваха с неосъществения проект за Софийски плавателен канал – колосално начинание за изграждане на голямогабаритен воден път, инициирано през 60-те години на миналия век от тогавашния партиен и държавен лидер Тодор Живков. Но жителите на българската столица често са склонни да забравят, че в техния град има поне две реки, които минават през централната част на София: Перловска и Владайска реки „пълзят” из меандрите на бетонираните им речни корита, предизвиквайки най-често безразличие, а понякога и погнуса от страна на минувачите, за които тези две реки, с тъмните си води и слабия дебит, остават далеч от величието на големите речни басейни в Европа. И въпреки това, тези два така недолюбвани потока заслужават нашия интерес.

Перловската река извира в района на вилната зона на квартал Драгалевци, в южната част на София (разположена на склоновете на Витоша), минава под Околовръстното шосе и се спуска към центъра на столицата. Въпреки че голяма част от нейното корито остава скрито от погледа заради градоустройствени решения, които отвеждат водите ѝ в подземни канали, тя все пак излиза на повърхността на някои места – като например в района на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви”, където преминава под емблематични софийски паметници, като Орлов мост. Водите на Перловска река изминават общо 31 км, преди да се влеят в река Искър (един от основните български притоци на Дунав).

Владайската река във Витоша през зимата. Снемка: wikipedia.org
Другата река, която пресича територията на София – Владайска, извира на 2245 метра надморска височина, северозападно от Черни връх (най-високата точка на Витоша), минавайки през различни софийски квартали и се влива в Перловска река малко преди последната да достигне река Искър.

Често отбягвани заради непривлекателния си вид, тези две реки може скоро да се превърнат в предпочитано място за отдих от столичани и гостите на града, ако проектите на Общината за цялостна промяна на облика им, се осъществят. Що се отнася до Перловската река, общинските власти имат намерение да преустроят зоната, в която реката преминава през централната градска част, обновявайки и модернизирайки инфраструктурата, която се намират там. Изграждането на места за отдих и на допълнителни велоалеи по протежението на Перловска река, трябва да позволят на хората да погледнат с други очи на реката.

Плановете за Владайска река са по-скромни. Там разкрасяването ще бъде съсредоточено около прословутия Лъвов мост. Той ще се озове насред ново кръгово кръстовище, което освен че ще улесни преминаването на автомобили и пешеходци в тази натоварена градска зона, ще създаде и още едно място за отдих в сърцето на София. Осъществяването на тези идеи може да спомогне за промяна на отношението, което имаме към Перловска и Владайска реки. Но, като всяка нова концепция за подобряване на градската ни среда, реализацията на въпросния проект се губи далеч във времето с риск да се превърне в поредната неосъществена мечта на софиянци за по-зелена и приветлива столица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна