Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радикалният ислямски духовник Абу Хамза е сътрудничил на британската полиция и на разузнаване

Абу Хамза ал Мазри
Снимка: bbc.co.uk

Адвокат на радикалния ислямски духовник Абу Хамза заяви, че той е помагал на британската полиция и на разузнаването за намаляване на напрежението с мюсюлманската общност във Великобритания.

Сензационната новина, разпространена от британските медии, дойде от съда в Ню Йорк, където адвокат на Абу Хамза заяви, че всъщност той е работил тайно с британското разузнаване за запазване на сигурността по улиците на Лондон. Адвокат Джошуа Дрейтъл се позовава на доклади на Скотланд Ярд, в които се посочва, че Абу Хамза е сътрудничил на МИ-5 и полицията при опити за прекратяване на вземането на заложници и за намаляване на напрежението с мюсюлманската общност на Острова.

Сензационните признания ще налеят масло в огъня на конспиративните теории, че на Абу Хамза умишлено е била давана по-голяма свобода в неговите проповеди без да бъде арестуван, именно защото е работил с тайните служби, коментираха политически наблюдатели. Новата светлина, в която бе представен Абу Хамза, напълно се отличава от картината на обвинението, където той е обвинен в ръководство на глобална терористична мрежа от джамията във Финсбъри парк в северен Лондон. Думите на адвоката идват преди Абу Хамза да застане пред съда в Ню Йорк за показания по 11-те обвинеиня в тероризъм, които той отрича.

Абу Хамза бе екстрадиран в Съединените щати през 2012-а година след като лежа 6 години в затвор във Великобритания за насаждане на религиозна омраза и заговор за отвличане в Йемен, завършил със смъртта на трима британци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени