Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делата за интелектуална собственост могат да се решават чрез медиация и арбитраж

Недостатъците на делата за интелектуална собственост могат да се преодолеят чрез медиация и арбитраж, стана ясно на национален семинар на тема "Медиация по интелектуална собственост". Най-силният мотив да се нарушават правата на интелектулната собственост е свръхпечалбата, която реализират те на пазара.

Според пофесор Борислав Борисов - почетен ректор на УНСС и директор на Института по интелектуална собственост и лидерство към висшето училище - съдебните спорове за интелектуална собственост продължават дълго и са много скъпи. Ключовият проблем се крие зад тази фасада на скъпото. То е факта, че в САЩ например, средната продължителност на патентните дела надхвърля 5 години. Има патентни дела и над 20 години. А в същото време иновационният цикъл е около една година - т.е. докато свърши патентното дело и излезе резултата се обезсмисля самата иновация.

УНСС и Световната организация за интелектуална собственост имат съвместна магистърска програма. Първите 20 студенти получиха дипломите си преди ден. Директорът на академията на Световната организация за интелектуална собственост Марсел ДиПиетро поясни: Академията е към ООН и е посветена на защитата на интелектуалната собственост и авторските права и има три различни функции: да действа като законодателна агенция, да предоставя услуги в сферата на интелектуалната собственост и авторските права и техническа помощ и сътрудничество, което включва дейности по обучение. 

Адам Рътрей
е директор на сектор "Информация и вътрешни връзки" към Центъра за арбитраж и медиация на Световната организация за интелектуална собственост: Нашият център действа като посредник при спорове между две страни, както на национално, така и на международно равнище. Целта е да предлагаме бързи и не много скъпи решения на споровете.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени