Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите протестират за един час на 15-и май

Снимка: БГНЕС

На 15-и май българските лекари се присъединяват към общоевропейския ден за протест и ще прекъснат работа за един час. Това бе съобщено по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз, който се проежда край Варна. На 30 май протестът ще стане национален, ако не започне процедура по актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса, в който дефицитът вече надхвърля 400 милиона лева. Това се казва в приетата декларация на извънредния събор на Българския лекарски съюз, който се провежда край Варна.

В декларацията се посочва,че Управителния съвет на БЛС трябва да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за тази година, което е морален акт, тъй като няма юридическа стойност. Д-р Цветан Райчинов - председател на БЛС посочи,че всички медици ще излязат на едночасов протест на 15 май

От 15 май стартират протестите с едночасово прекратяване на работата. Решихме това да бъде по обяд между 12.30 и 13.30 или от 13 до 14 часа. Разбира се гарантира спешната помощ. Ще продължим до 30 май. Ако дотогава няма ефект, няма актуализация или поне няма внесено искане и стъпки в тази посока, протестът ще стане национален. След това какви мерки ще предприемем? Със сигурност по драстични! Ще се искат оставките и на ръководствата на Министерството и на Касата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна