Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хейг: Путин губи контрол върху конфликта в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отказът на проруските сепаратисти да се вслушат в призивите на Москва за отлагане на референдума за независимост от Украйна в неделя показва, че президентът Владимир Путин губи контрол върху конфликта, заяви британският външен министър Уилям Хейг. В ексклузивно интервю за вестник "Дейли телеграф" Уилям Хейг посочва, че предизвикателното поведение на проруските агитатори, отказващи да получават заповеди от Москва, го кара да си задава въпроса, дали Владимир Путин все още е способен да контролира събитията в Източна Украйна.

Президентът Путин изглежда освободи сили, които не може да контролира. Въоръжени главорези с модерни оръжия разбулват стари страсти и насаждат нова омраза. Жертвите в Мариупол, Славянск и Одеса са очевидно предупреждение, че планът на Путин е извън контрол, заявява британският външен министър.

Хейг прекара по-голяма част от седмицата в обиколка на Източна Европа в опит да успокои властите в страните, които се чувстват застрашени от руското поведение към съседите. След посещения в Молдова, Украйна и Грузия, Хейг заяви, че е важно Западът да продължава да оказва натиск на Русия да прекрати нарушаването на териториалната цялост на Украйна. Според британския външен министър Западът трябва да се поучи от руската намеса в Грузия през 2008-а година. Хейг смята, че е налице определен модел на руско поведение към съседите, на който трябва да се сложи край.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени