Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е крайният срок енергодружествата да се запознаят с допълнителните доказателства по процедурата за отнемане на лицензите им

Снимка: БГНЕС
Днес изтича срокът, в който електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и EVN трябва да се запознаят с допълнителните доказателства по откритата от енергийния регулатор процедура за отнемане на лицензите им.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обясниха за "Хоризонт", че решението за лицензите ще бъде взето тази седмица на закрито заседание. На предишното открито заседание, в края на април, на енергодружествата бе дадена отсрочка до 12-и май да предоставят доказателства с цел ефективната им защита в рамките на производството.

Представителите на ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и EVN апелираха процедурата да бъде прекратена и определиха претенциите на НЕК към тях, заради които тя бе стартирана като необосновани и незаконосъобразни. Националната електрическа компания от своя страна твърди, че трите енергодружества й дължат близо 350 милиона лева и оспорва практиката им да прихващат от тях суми за зелена енергия, която ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и EVN са длъжни да изкупуват. Представителите на ЕРП-тата заявиха, че са действали изцяло в рамките на закона.

Миналата седмица енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че енергопреносните дружества вече не трупат нови дългове към държавната НЕК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна