Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист от Донецк: Нарушения на референдума е имало, но те са били от технически характер

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според журналиста на свободна практика от Донецк Евгений Ясенов на референдума в неделя е имало огромна активност, а твърденията, че хората са отишли да гласуват под дулата на оръжията, не отговаря на истината. Според Ясенов нарушения на референдума в Донецк е имало, но те са били от технически характер:

Нарушения навярно е имало от гледна точка на правилната организация на процеса на гласуване, но те бяха еднозначни. Имам предвид качествата на бюлетините, т.е. технически въпроси. Насилие и принуда обаче нямаше. Аз не ги видях и никой не ми е казвал за такива неща, а вчера питах доста хора в Донецк. Имаше хора с автомати на няколко места, но в моя участък например - не. Имаше на съседния. Там те бяха в камуфлажни дрехи, но не оказваха никакво влияние на хода на гласуването. Не бяха вътре в участъка и доколкото разбрах, са били там, в случай че някой се опита да попречи на гласуването.


На въпрос за отвличания на журналисти в града Ясенов отговори:

Това е друг въпрос, по-скоро за действията на Донецката народна република. Не мога да кажа, че народът подкрепя всичко, което прави тя. Но на народа е близка идеята за противопоставяне на Киев и затова народът поддържа бойците. А какво се прави с хората зад стените, не знаем. Разбираме го от това, което говорят хората.


Цялото интервю на Ангелина Пискова с Евгений Ясенов за предаването "Преди всички" можете да чуете от прикачения звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна