Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

AlaRma Pun(K) Jazz и Чешкият център възобновяват серията „Ъндърграунд Шоубизнес”… И още фестивални новини!

БНР Новини

Фестивалната програма на „Аларма” за месец май започва довечера с Rosenquarzexpress и Alexander Kyd и ще продължи с концерти на пънк-джаз легендите Tudosok (Будапеща) и Zoambo Zoet Workestrao (Любляна) и на цигуларя-виртуоз Лайко Феликс, както и с някои твърде любопитни кинопрожекции...

Легендарната серия на „Аларма Пънк Джаз” и Чешкия център „Ъндърграунд Шоубизнес” се завръща със своя юбилеен 25-и концерт след реновирането на Лилавия салон (който вече не е лилав) на „Раковски” 100. С дарк-блус-пост-рок-минимал-ембиънт вечер, както си му е редът... С концерт на Alexander Kyd, един от навярно най-самобитните и оригинални  български инструменталисти от новото поколение, автор на два албума – Western Plans (2011) и Live At Forum Station (2014), записани и издадени в Копенхаген. И Rosenquarzexpress на Илияна Бешкова с Павел Стойчев (Surbahar, Artmospheric Crew) на барабаните и Влади Михайлов (Ginger Groove) на баса.

Припомняме, че инициативата има за цел да даде гласност (също и в ефир) на нови български автори, които творят музика, различна от ежедневния мейнстрийм, като граничните и не толкова лесно определими жанрове са приоритет.

Оттам нататък програмата на 11-ия „Аларма Пънк Джаз Фест” за месец май продължава по следния ред:

26 май – клуб MAZE, 21 часа
Tudósok („Тудошок” / „Учените”) от Будапеща и Žoambo Žoet Workestrao („Жоамбо Жоет Уъркестрао”) от Любляна.

Tudósok са легенди на унгарската ъндърграунд сцена още от началото на 90-те и са една от групите, които са емблематични на фестивала Sziget от самото му създавабе преди 22 години. Фронтменът им д-р Бела Мариаш е етномузиколог, саксофонист, тромпетист, художник и поет-дадаист и в миналото е свирил с авангардисти като Борис Ковач и Стеван Ковач Тикмайер.

Žoambo Žoet Workestrao са познати на българската публика от концерта, който имаха в Първо студио на БНР през 2009 г. Басистът им Иво Подержай е част от екипа на култовия клуб Menza Pri Koritu в ъндърграунд-комплекса “Метелкова” в Любляна, а барабанистът Мариян Станич е член на изключително популярната у нас фитнес-кабаре банда FOLTIN.

28 май – Софийски университет (Аула), 21 часа
Lajko Felix (Лайко Феликс) – гениалният унгарски цигулар ще изнесе концерт в серията „Аларма Пънк Джаз: СУниверситетски арт-пространства”, организирана съвместно от „Аларма” и Културния център на СУ. Концертът е част от културната програма на Института „Балаши” (Будапеща) и в дните преди него в Дома на киното и Euro Cinema ще бъде прожектиран филма „Делта” (2008) на Корнел Мундруцо (разпространител: „Арт Фест”), където Лайко Феликс играе главната мъжка роля.

31 май – Първо студио на БНР, 20 часа
Ексклузивна и единствена за България прожекция на филма Mistaken For Strangers (2013) за американската инди-рок банда The National – съвместна инициатива на Crooked Cinema и „Аларма Пънк Джаз” с афтърпарти от Indioteque.

А през юни има и още...


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна