Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Солун правят референдум срещу приватизацията на ВиК

В Солун ще се проведе референдум срещу приватизацията на "Водоснабдяване и канализация". Допитването е насрочено за утре, заедно с първия тур на местните избори. 

В приватизационната програма на правителството е включена и държавната фирма за  водоснабдяване и канализация в Солун. Граждански комитет няколко пъти се опита да преговаря с правителството за необходимостта водоснабдяването на града и областта да остане под контрол на държавата, но до споразумение не се стигна. Темата беше основно засегната и от кандидатите за кметове, които категорично застанаха зад искането на гражданите.
Митрополитът на Солун Антимос, който често заема позоция по актуални светски въпроси, призова да се гласува срещу опитите на властта да приватизира компанията. На литургията днес той се обърна към миряните да участват масово в референдума и да не допускат чужди частни фирми да контролират цената и качеството на водата, която е „дар от Бога”. В акцията се включиха всички духовници от Солун, които на неделната литургия утре преди гърците да отидат към избирателните секции, отново ще поставят въпроса за собствеността на водатата в града.
Над 1000 доброволци ще участват в провеждането на референдума. Очаква се правителството да се вслуша в гласа на жителите и да извади компанията от проекта за приватизация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна