Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни сили издирват изчезналите в района на връх Ботев трима младежи

| обновено на 19.05.14 в 15:28
Снимка: Венета Николова

Допълнителни сили се включиха в издирването на изчезналите в района на връх Ботев трима младежи. Сигналът за изчезването им беше получен в събота късно вечерта. Пряка връзка с тримата няма от 8 часа в неделя, предполага се, че батериите на мобилните им телефони са изтощени.

Изпратен е и хеликоптер от авиобаза Крумово, оборудван с топлинна камера за откриване от въздуха. 
Днес климатичните условия са добри, но труднодостъпният релеф затруднява издирването, обясни Методи Тодоров, заместник-директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.
За съжаление все още нямаме резултат такъв, какъвто ние искаме. Резултат няма от наблюдението от въздуха. Реакцията е локализирана и всички неща, които правим - анализа, да направим тактика на търсенето е на юг от Ботев, защото те са тръгнали от там, местността Паниците е над Калофер. Трудностите, които идват, е от силно пресечения терен. Ненапразно името си носи този район Джендема. Той е скалист терен, с много дълбоки пропасти, има и растителност в по-ниската част. Сега очакваме да се включи и хеликоптер от военната база на Крумово, с който ще се използват и други специални уреди като топлинна камера за наблюдение за откриване от въздуха и очакваме нещо. Все пак да не губим надежда.

Планинските спасители от Пловдив, Троян, Сопот, Карлово и Калофер, които издирват тримата младежи в района на Калоферския Балкан, вече се подпомагат от 3 парапланера и  2 мотопланера - съобщи кметът на Сопот Веселин Личев:

Има човешки ресурс, но там не става въпрос, аз слушам и съвета на родителите, които казват, че могат да се включат ловците, трябва да се включат различни възрастни хора, които познават терена. Теренът е изключително труден, алпийски. Включихме допълнително като помощ към Националния щаб от Сопот два мотопланера, заредихме ги с гориво, и три парапланера. Те летят на по-бавна скорост. Има възможност така при това прелитане да се открият децата. Същевременно освен гориво сме заредили и ландш пакети и евентуално да се спусне храна. Като се локализират, ще имат няколко часа, докато отидат спасителите дотам. Акцията се води много професионално, много вещо и много активно.

От общината са подготвили пакети с калорична храна за децата, защото, ако бъдат открити от планерите, до пристигането на екипите на място биха минали около 3 часа, посочи Личев. Той даде и съвети на слушателите, които излизат в планината - винаги да имат водач, да не се разделят, ако се загубят да излязат на открито, да използват GPS услугата на телефона си и да дадат координатите на тел. 112.

Надеждата е, че младежите не са в застрашаващо живота им състояние, каза Камен Якимов - дежурен в Планинската спасителна служба: Условията, според мен, не предизвикват някаква тревога за това, че примерно няма да има вода. Те знам, че нямат храна, но в зависимост от това какви действия те са предприели, доколко са се движили, доколко са се изморили, доколко са съхранили сили, предполагам, че не се намират в някакво застрашаващо живота им състояние.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна