Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Клисарова ще награди изявени учители и директори

Снимка: Мирослав Гетов
Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще връчи почетното отличие "Неофит Рилски" на 306 изявени учители и директори, сред които и работещи в наши училища в чужбина, в навечерието на 24-ти май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В предаването на програма "Христо Ботев" "Нашят ден" министър Клисарова обяви, че се обмисля  идеята в бъдеще да има промяна във формата на матурите за зрелостници, която да позволи вдигане на долния праг на скалата за оценяване на минималните знания на учениците.

Много сериозно и важно е матурите да гарантират и качество на образованието. Кой е минимумът, така че една тройка да гарантира този минимум от знания по български език, така че да кажем - да, този човек вече е взел матурата си. Тази скала за оценяване ще бъде обявена в деня, когато утвърдя тестовете и самата изпитна процедура, тогава ще обявим и скалата. Тя няма да зависи от резултатите. Така, както са се подготвили учениците, аз съм убедена, че този, който е учил, е добре подготвен, няма да има никакъв проблем и няма да има разлика от миналите години. Повярвайте ми, ако има такъв минимум, вече резултатите са сравними от всяка матура. Тогава и университетите ще бъдат по-спокойни. Ще облекчим даже кандидатстудентската кампания, не да я усложним.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени