Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският вицепремиер Ник Клег обвини лидера на Партията за независимост Найджъл Фарадж в расизъм

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вицепремиер Ник Клег обвини лидера на Партията за независимост Найджъл Фарадж в расизъм по повод на изявлението му, че не би желал да има румънци за съседи.

Ник Клег заяви, че маската на Найджъл Фарадж започва да пада, и че зад наливащия се с бира добряк се крие човек с неприемливи виждания за света и съвременна Великобритания. Британскиият вицепремиер направи този коментар като призова онези, които са против политиката на разделение, да гласуват против Партията за независимост в европейските и местните избори тази седмица.

Думите на Клег бяха провокирани от изявлението на Фарадж миналата седмица, че не би желал румънци да са му съседи в Лондон. Според Клег, лидерът на националистите предлага политика на разделение, която няма място в съвременна Великобритания.

Лидерът на лейбъристите в опозиция Ед Милибанд също осъди Фарадж за "расистката обида" към румънците, но допъни, че като цяло не го смята за расист.

Фарадж по-късно се извини за казаното с аргумента, че просто е бил уморен от дългото интервю.

Междувременно последното проучване на общественото мнение на YouGov показва, че макар и подкрепата за Фарадж да е намаляла, тя все още е достатъчно висока за лидер на британска партия.

Дни преди изборите в четвъртък, когато партиите засилват предизборната си кампания, анкетите все още не дават ясна картина за настроенията, освен мрачната прогноза за либералдемократите на Ник Клег да не успеят да запазят нито едно депутатско място в европарламента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна