Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският премиер отново обвини Иран за терористичния атентат в Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново обвини Иран за терористичния атентат в Бургас. В присъствието на премиера Пламен Орешарски в Йерусалим, Нетаняху заяви:

Те бяха убити от "Хизбула", която е подизпълнител на Иран. Иран е официалната терористична държава в света. Не можем да позволим на такава терористична страна да се сдобие с ядрени оръжия. Ако аятоласите държат пръста си на ядреното копче, това би застрашило целия свят.

От своя страна българският премиер Орешарски се ангажира с изправянето на отговорните за атентата пред съда:

Дълбоко съжаляваме за случая на бургаското летище. Продължаваме да правим всичко възможно за завършване на разследването и сме убедени, че виновните за този атентат трябва да бъдат изправени пред съд.

Министър-председателят на Израел не пропусна да отдаде почит на смелостта на българския народ, който спаси своите евреи от Холокоста:

Винаги ще помня тази телеграма на нацисткия представител в София, в която той казва, че „българският народ не бил още достигнал необходимото равнище, за да сътрудничи на нацистите“ - Точно така! Българите запазиха своята човечност и показаха изключителен героизъм в най-трагичния момент за еврейския народ. Ние винаги ще помним това и ще го повтарям всеки път, когато имам възможност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна