Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания смята да промени закона за фракинга след открити големи залежи от шистов газ в Южна Англия

Снимка: БГНЕС

Великобритания планира да промени закона за използване на метода за хидравлично разбиване на пластовете, или така наречния фракинг, при добива на шистов газ, което включва фракинг без разрешение от собствениците на земята, в които се намират залежите, съобщи агенция Ройтерс.

Намеренията на властите бяха оповестени след публикуването на доклад, в който се казва, че под земните недра на Южна Англия се крият големи залежи от шистов газ, възлизащи на милиарди барели.

Фракингът обаче може да причини леки земетресения и замърсяване на водите и е забранен в страни като Франция и България, посочва Ройтерс, а във Великобритания породи серия от протести и опити да се наруши работата на газови и петролни компании.

Предвижданата мярка може да се окаже трудна за осъществяване и да създаде главоболия на управляващите консерватори, тъй като залежите са в райони, в които те се радват на сериозна политическа подкрепа.

Правителството обаче се надява да убеди населението в ползите от фракинг, тъй като Великобритания ще бъде по-малко зависима от вноса на газ, особено при намалелия напоследък добив в Северно море. „Великобритания има нужда от повече прозведена в страната енергия, а фракингът ще разкрие нови работни места и бизнес перспективи”, заяви министърът на енергетиката Майкъл Фалън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна