Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фараж: Постигнахме историческа победа, сънят се превърна в реалност

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Найджъл Фараж заяви, че е постигнал най-невероятния резултат в британската политика за последните 100 години, след като неговата Партия за независимост (ЮКИП) спечели изборите за европейски парламент.

Думите на Фараж напълно се подкрепят от статистиката, според която за първи път през последните 100 години консерваторите или лейбъристите не печелят избори и за първи път партия, която няма депутат в Уестминстър, постига такъв успех. Това даде основание на Фараж да изрази увереност, че на общите избори догодина ЮКИП ще има депутати в Уестминстър.

Освен това за първи път Консервативната партия е трета – консерваторите винаги са били или първи, или втори.

ЮКИП печели 27,5% от гласовете, което й осигурява 23 депутатски места. Втори са лейбъристите с 25-процентна подкрепа и 18 депутати. Със същия брой депутати, но с малко по-ниска процентна подкрепа, са консерваторите. 

Пълните резултати от гласуването в Шотландия ще станат известни около обед британско време, но те няма да променят ситуацията в челото, тъй като там традиционно силно се представя Шотландската националистическа партия.

Прогнозите са, че националистите и лейбъристите ще спечелят по две депутатски места, а консерваторите и партията на Фараж по едно.

Предстои преброяването на гласовете и в Северна Ирландия, която ще излъчи трима депутати от общо 73 за Великобритания.

Зелената партия ще има трима депутати, докато либералдемократите, които са коалиционен партньор в правителството, загубиха девет и ще бъдат представени само с един депутат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна