Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Кърджали започна пръскането срещу скакалци

Снимка: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали

Край Кърджали започна въздушното третиране на мароканските скакалци, нападнали 50 000 декара пасища и ливади в цялата област. Акцията стартира в района на ардинското село Боровица, където са открити първите огнища на нападателя. Кампанията ще струва на засегнатите общини близо 250 000 лева.

Пръскането започна рано сутринта. За няколко часа хеликоптерът успя да третира 4 000 декара. Използва се препарат, който е най-щадящ за пчелите. Според кметицата на Боровица Надие Топчу, съселяните й смятали обещанията за пръскане за предизборни.

И аз им обяснявах, и те ми повярваха и днес действително с очите си видяха, че се пръска. Като стадо овце. Където минат, нищо не остава. Нашите хора се занимават с животновъдство. Те опасват пасищата и се страхуват следващите години да не остане жива трева, с която да хранят животните, разказа Топчу.

Според експертите по растителна защита пръскането е започнало навреме. Соня Новодрянова обясни, че има три причини за масовото радпространение на вредителя.

Липсата на земеделие в района, т.е. да се обработват площите, не се сеят култури, както и топлата зима е предпоставка за това каламитетно намножаване на скакалеца, каза Новодрянова.

В акцията срещу скакалците ще се включи още един хеликоптер. Парите за кампанията ще бъдат възстановени на общините от държавата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна