Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за българите в чужбина организира спартакиада край Варна

Снимка: Христо Гинев

Над 200 ученици от българските общности в Украйна, Румъния, Молдова, Босилеград и Димитровград участват в спартакиадата, организирана край Варна от Агенцията за българите в чужбина.

Директорът на агенцията Йордан Янев заяви, че над 800 български дружества по света и 220 български училища се подпомагат от държавата, финансират се 80 процента от бюджетите на училищата и се осигуряват учебници и книги. 

Екатерина Герджик от Одеса, която придружава отбора от бесарабски българи от Украйна, посочи, че всички се радват да бъдат в България и Варна. Тя сподели каква е ситуацията сега там и има ли тревога за бъдещето на сънародниците ни.

Там, откъдето сме ние, в Одеса, тази страшна трагедия потресе целият свят. Но ние все пак успяхме да подкрепим тези семейства, в които се случи трагедия. Общо казано, да се надяваме и съм уверена лично аз, че ще настъпи мир в нашата държава, както е било в предишните години. Засега в момента е спокойно. Хората продължават спокойно да работят, децата учат. Общо взето, тревожно е за цяла Украйна. В някои региони още не е спокойно, каза Екатерина Герджик.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени