Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще разпредели 122 милиона лева за болниците

| обновено на 29.05.14 в 15:10
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса  ще разпредели 122 милиона лева за болниците, колкото бяха разпределени и през месец май, каза заместник-министърът на финансите Людмила Петкова - член на Надзорния съвет на Здравната каса:

Здравноосигурителните плащания вървят много добре, даже преизпълнението е много по-добро от миналата година. И за целите на изготвянето на прогнозите за 2014-а г. ни е необходима тази информация. Всъщност, преизпълнението е близо 100 милиона. На нас ни трябва за цялата година колко ще бъде преизпълнението.

През юни ще бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, каза още  Людмила Петкова: Юни месец, когато се изготви докладът, да се направи цялостен анализ за необходимите средства за болнична помощ и евентуално да се начертаят варианти за решение, включително и ако е необходимо и актуализация на бюджета.

Постановление 94 за начина, по който ще се плаща на болницата. Колкото и да ни убеждават, това за болничните мениджъри означава едно - или намаляват заплати и не ги изплащат, или влизат в дългове, обясни председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Не е справедливо по средата на годината да се променят правилата и да се налагат реформи, категорични са лекарите. Новото постановление ще доведе и до списъци с чакащи пациенти, твърдят медиците.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че моделът на финансиране на болниците ще бъде променен с промени в спорното постановление. Ще се отчита освен основното заболяване и евентуални придружаващи болести, тъй като клиничните пътеки дават изкривен подход към лечението на пациентите.

За мен е изключително порочен подходът, по който болниците все повече търпят преса от страна на НЗОК. Аз ще призова надзора на Касата, когато разпределя и прави бюджети в бъдеще да се съобразява с това, че публичният ресурс, освен за лекарства и медицински изделия, за мен е много по-важно да отива за дейност, смята министър Андреева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени