Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия няма да участва в международна конференция по проблемите на ПРО

Русия няма да присъства на международната конференция по проблемите на противоракетната отбрана, която ще се проведе в средата на юни в германския град Майнц. Причината е в отказа на домакините да одобрят руската заявка за участие.

Отказът Русия да участва в конференцията е поредната стъпка в общата политика за прекратяване на диалога с Москва по въросите на противоракетната отбрана, провеждана от САЩ и техните съюзници от НАТО, коментира по този повод руското външно министерство. Това решение се обяснява с появилите се неотдавна някакви усложнения, които уж пречели да се създадат необходимите условия за приемането на руските гости. Обсъждането на темата за противоракетната отбрана чрез използването на политическите и военните канали на практика вече е блокирано и сега по всичко личи, че идва ред да бъдат прекратени и контактите по линията на промишлеността и експертните кръгове, се посочва в коментара.

Подобен подход не може да не предизвиква нашата загриженост, още повече, че в Европа активно продължава разполагането на елементи от американско-натовската система за противоракетна отбрана, се изтъква в коментара на руското външно министерство, което прави извода, че ако тези действия продължат, стратегическият баланс и международната стабилност могат да бъдат застрашени. В коментара се припомня и руската позиция за необходимостта от съвместни усилия за противодействие на евентуални ракетни заплахи от трети страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна