Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провеждат мащабно учение на мястото на терористичния акт на летище Сарафово

Снимка: БГНЕС
Антитерористична операция, част от мащабното учение "Щит 2014“, се проведе на територията на летище Сарафово и в Несебър. Полицаи и барети спасяваха заложници от самолет и хотел край морето и обезвреждаха въоръжени нападатели. Операцията на летището се извърши в района на стария терминал, където преди две години при терористичен акт загинаха петима израелски туристи и един българин.

Има неща, които трябва да се изчистят във взаимодействието на различните звена и целта е точно тази - и в МВР, и с други институции. Целта всъщност каква е: точно този интегриран модел на взаимодействие да работи като единен механизъм, защото противодействието на тероризма не е функция само на едно ведомство. Тук участват много ведомства и действително целта е интегрираната система да работи и недай си Боже, ако се наложи, да се действа в такава ситуация. Всички тези стъпки да бъдат изчистени, пътната карта да се спазва, за да няма пропуски, коментира главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, под чието ръководство се провежда учението „Щит 2014”.

По думите му работата на службите е да не допуснат втори 18 юли: По всички анализи на риска, които се извършват, в следствие на извършения терористичен акт точно тук, ние сме наистина с повишена степен на риск от терористичен акт.

За охраната на израелските туристи тази година ще бъде хвърлен достатъчен ресурс, каза главният секретар: Заради сигурността на туристите в "Слънчев бряг", командированите полицаи на границата от Варна, Бургас и Добрич ще бъдат върнати по места, за да се предислоцират към "Слънчев бряг". Униформени от вътрешността на страната ще бъдат  насочени към границата заради миграционния натиск.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна