Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Габрово остава тревожна след 45-часовия дъжд

Наводнението в Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

Обстановката в Габрово постепенно са нормализира, но остава тревожна, след като интензивните валежи през последните две денонощия причиниха сериозни щети. Не е постъпвала информация за бедстващи хора, няма квартали и села без ток.

След като дъждът продължи 45 часа, измереното количество е 96 литра на квадратен метър. Високите води нанесоха сериозни щети и предизвикаха наводнения. От интензивния валеж са се активизирали свлачища, прелели са дерета, изронени са пътните настилки на места. Непроходими остават улици в града, където са натрупани наноси. В засегнатите участъци работят екипи на  служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, на общината и няколко фирми. Работниците, които са ангажирани с почистването на града, са на крак от 5 часа сутринта. Няколко дни ще продължи събирането на пясъка и чакъла, влачени от пороя, казва ръководителката им Димитрина Кадиева.

Помагаме! Няма как! Трябва да се изчисти! 32-ма човека имам. Най-напред почистваме шахтите, защото са задръстени с пясък. Първо тях чистим и след това вече останалото. Много са местата. Трудно е, много трудно. Четвърти камион махаме оттук днес.

Продължава отводняването на жилищни сгради. Овладяна е критичната ситуация на улица „Бодра смяна“ в Габрово, където имаше опасност водата да нахлуе в домовете на хората.  Под наблюдение остават всички свлачищни райони, деретата, река Янтра и притоците й. Щетите от пороите се изчисляват. Общината ще търси съдействие за преодоляването им от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна