Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край база на украинската гранична полиция в Луганск се води ожесточено сражение

| обновено на 02.06.14 в 17:07
Снимка: БГНЕС
Самолет на украинските Военновъздушни сили е нанесъл въздушен удар срещу сградата на областната администрация в украинския град Луганск, съобщи агенция "Новости". След обстрела от самолета в сградата, окупирана от представителите на самопровъзгласилата се Луганска народна република, е избухнал силен пожар, има един загинал и десетима ранени. Според агенция УНИАН обаче експлозията в сградата е от противовъздушна ракета, изстреляна от проруските сепаратисти, които се опитвали да свалят самолета на украинската армия.

По-рано беше съобщено, че украински военни самолети са се включили в антитерористичната операция в Луганск, където около 500 бойци от т. нар. "опълчение" обстрелват база на граничната полиция в града. Самолетите са унищожили две минометни батареи на сепаратистите.

Според източници от украинските сили за сигурност сепаратистите обстрелват с автоматични оръжия и гранатомети базата от горните етажи на намиращ се наблизо жилищен блок.

Източниците съобщават за седем ранени сред граничарите и пет жертви и осем ранени от страна на сепаратистите. Според агенция "Новости" около десетина граничари са свалили оръжието си и са се предали на сепаратистите. Източници от украинската гранична полиция съобщиха, че след кратко примирие за евакуация на ранените сражението между сепаратисти и граничари е подновено.

В същото време американският заместник-министър на отбраната Дерек Шоле, който е на посещение в Киев, осъди нападението срещу пограничния отряд в Луганск. Според него то е поредният пример за дестабилизиращата дейност на Русия в района.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна