Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът в Испания заседава извънредно след изявлението за абдикация

Мариано Рахой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство днес се събира на извънредно заседание, след като вчера крал Хуан Карлос обяви, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе. Премиерът Мариано Рахой изрази надежда, че в кратки срокове парламентът ще одобри съответните конституционни промени, позволяващи на краля да се оттегли.

В специално обръщение монархът посочи, че е стигнал до тази идея през януари, когато навърши 76 години. Възраждането на Испания трябва да бъде оглавено от ново поколение, притежаващо енергията и способността да преодолее всички трудности, каза крал Хуан Карлос:
Искам най-доброто за Испания, на която съм посветил целия си живот и всичките си сили. Моят син, престолонаследникът принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството за отговорност, необходими, за да застане начело на държавата и да постави началото на нов етап на надежда за испанския народ. 
Принц Фелипе ще управлява като крал Фелипе Шести. Неговата популярност остана незасегната от скандалите в испанското кралско семейство, които сериозно накърниха имиджа на монархията в страната.

Междувременно хиляди испанци демонстрираха в центъра на Мадрид с искане за премахване на монархията в Испания. "Бурбоните на избори" беше един от лозунгите, които можеха да се прочетат на плакатите, издигнати от демонстрантите, които развяха знамена на Втората испанска република, провъзгласена през 1931-ва година. Демонстрацията е в отговор на призивите на партии и организации от лявата част на политическия спектър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна