Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози и историци сезират ЕК за нарушения по архитектурни проекти

Реставратори, историци и археолози подготвят документация и снимки на най-фрапантните нарушения по проектите, които трябва да превърнат археологически и архитектурни обекти у нас в туристически атракции. Те ще бъдат изпратени до Европейската комисия и международни организации, ангажирани с опазването на културното наследство. 

Експерти с опит в изследването, реставрацията, опазването и експониране на културното наследство вече са сезирали Еврокомисията за един проект, при който според тях се допускат по-драстични нарушения на българските и международни нормативни наредби в областта на биоразнообразието и културното наследство. 
Става дума за проекта на община Каварна “Яйлата, античната врата на Добруджа”, предвиждащ аварийно укрепване на Скална църква „Св. св. Константин и Елена" и реставрация на ранно-византийска крепост. Експертите алармират, че за изграждане на подходни пътища към обекта в резервата се използва тежка техника, което може да доведе до сериозно увреждане на археологическите паметници. Според тях, ако българските институции позволят този проект на община Каварна да бъде реализиран в сегашния му вид, има вероятност страната ни да бъде санкционирана и да загуби международното си положение в сферата на опазването на културно-историческите паметници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна