Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама увери страните от Източна Европа в неотменимата подкрепа на САЩ и НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама потвърди "неотменимия ангажимент" на своята страна в защита на демократичните държави от Източна Европа, съюзници на САЩ в НАТО, в светлината на анексирането на Крим от Русия.

Днес съм тук, във Варшава, за да ви уверя от името на САЩ и на НАТО, и да потвърдя неотменимия ни ангажимент към сигурността на Полша. Член 5-и от договора на Алианса казва ясно, че атаката срещу една страна е атака срещу всички съюзници и като такива ние сме длъжни да защитаваме териториалната ви цялост. Ние сме заедно сега и завинаги, защото вашата свобода е и наша свобода.

Барак Обама увери и останалите държави от Източна Европа в непоколебимата подкрепа на САЩ и НАТО:

Това се отнася не само за Полша. Естония никога няма да бъде сама, Латвия никога няма да бъде сама, Литва никога няма да бъде сама, Румъния никога няма да бъде сама. Това са не само думи, а твърд ангажимент, подкрепен от най-силния Алианс в света и от въоръжените сили на САЩ, каза американският президент Барак Обама в речта си пред делегатите на тържествата във Варшава за отбелязване на 25-ата годишнина от края на комунистическата ера в Полша

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна