Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската кралица не спомена здравеопазването и имиграцията в тронното си слово

Снимка: БГНЕС

С пищна тържествена церемония британската кралица оповести в тронното си слово законодателната програма на правителството за година напред до общите избори на 7 май 2015-та. Мнозина обаче останаха изненадани, че в словото нямаше и дума за здравеопазването и имиграцията.

Депутатите ще имат възможност да дискутират речта на кралицата в следобедните часове в Камарата на общините, но това, което направи впечатление веднага е, че сред 11-те нови проектозакона не попадат чувствителни проблеми като здравеопазването и имиграцията. Голямо внимение се обръща на реформите в пенсионното дело. 

Основните цели на правителството са по-силна икономика и формиране на по-справедливо общество. Кралицата постави акцент върху това, че нейното правителство иска да превърне Великобритания в най-привлекателното място за статриране  на бизнес. Предвиждат се по-сериозни санкции за онези работодатели, които не изплащат минималната работна заплата, както и насърчаване на малкия бизнес чрез премахване на бюрократичните пречки. Предвиждат се сериозни инвестиции в инфраструктурни и енергийни  проекти. Макар и да не бе пряко споменато, това предполага и разрешително за фракинг. 

По отношение на външната политика, кралицата посочи, че нейното правителство ще участва активно в решаването на спора между Русия и Украйна и за овладяването на хуманитарната криза в Сирия. Споменато бе още, че правителството ще направи всичко по-силите му да реформира в правилна посока Европейския съюз. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна