Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: САЩ биха желали Шотландия да остане във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че гласоподавателите са тези, които трябва да решат дали Шотландия да бъде независима, но Съединените щати биха желали тя да остане във Великобритания.

Барак Обама се намеси безпрецедентно в спора за независимостта на Шотландия, като заяви, че Вашингтон има голям интерес Великобритания да остане силна и обединена. На съвместна пресконференция с британския премиер Дейвид Камерън в Брюксел, американският президент посочи, че Великобритания функционира много добре като модел на държава и е изключителен и ефективен партньор на Съединените щати.

На два пъти по време на пресконференцията Обама подчерта, че решението зависи изцяло от шотландските гласоподаватели, но той би желал да види гласуване с "не" на референдума през септември. Думите на Обама са лоша новина за правителството на шотландския премиер Алекс Салмънд и набиращото скорост движение за независимост, тъй като американският президент има сериозно влияние върху лявоцентристкото обществено мнение, което се колебае как да гласува в момент, когато анкетите показват изравнени сили.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна