Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа молитва за мир в Близкия изток от Ватиканските градини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер, във Ватиканските градини ще бъде отправена молитва за мир в Близкия изток. Освен папа Франциск, участие ще вземат президента на Израел Шимон Перес и президентът на палестинците Махмуд Абас

Събитието е по инициатива на Папа Франциск, определено като негов пророчески жест. То е без прецедент, защото включва държавни глави освен представители на различните вероизповедания включително Вселенския патриарх Вартоломей Първи.

Призивът - молитва за мир ще се проведе на открито във Ватиканските градини, където за случая ще бъде посадено маслиново дръвче. Молитвата  ще бъде изказана на италиански, английски, еврейски и арабски, езици на най-големите религиозни общности - християнска, еврейска и мюсюлманска.

Желанието е да се излезе от застоя на израелско-палестинските преговори и чрез силата на молитвата, обединяваща различните вероизповедания, да се съгради един по-добър свят чрез възобновяване на мирния процес. Целта е също така да се получи широка гласност не само за промяна на ситуацията в Близкия изток, но и да се обърне внимание на общественото мнение относно религиозната толерантност по света. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна