Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийците на Анна Политковская бяха осъдени на доживотен затвор

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Московски съд постанови доживотни присъди за извършителя и организатора на убийството на журналистката Анна Политковкская, съобщи агенция РИА Новости. Рустам Махмудов и Лом-Али Гайтукаев бяха признати за виновни и осъдени на доживотен затвор, а тримата им помощници получиха съответно по 12, 14 и 20 години зад решетките. Освен това съдът присъди пет милиона рубли компенсация, които да бъдат изплатени в полза на децата на убитата журналистка.

 Синът на Анна Политковская Иля заяви, че присъдата не е край на процеса, защото все още не е открит поръчителя на убийството: Тук поставяме запетая, защото поръчители няма в съда. Затова и  би било преждевременно да кажа, че съм удовлетворен от днешната присъда. Ще бъда удовлетворен чак когато  същата присъда бъде издадена срещу поръчителя или поръчителите.

Анна Политковская беше застреляна пред дома си през октомври 2006-а година. Убийството й получи широк обществен и международен отзвук, тъй като Политковская беше известна с журналистическите си разследвания за властимащите в Русия и критиките си срещу Кремъл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени