Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Спокоен съм за приходите в бюджета

Правителството ще ограмотява финансово пенсионерите

Снимка: БГНЕС
Премиерът Пламен Орешарски няма притеснения относно приходите в бюджета. Така той отговори на въпроса за предстоящия вот на недоверие, свързан със състоянието на финансите в държавата.

Относителният дял на приходите в бюджета спрямо планираното е 30,5 на сто. Последните няколко години никога не е бил по-висок, категоричен е премиерът.

Орешарски каза, че правителството работи по стратегия за финансово ограмотяване на населението, защото това е един от факторите за високата задлъжнялост на домакинствата. Той цитира изследване на БАН, което доказва нуждата от такова ограмотяване.

Една от причините за кризата в световен мащаб е също и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги и инструменти. С помощта на специалисти от УНСС подготвихме първата по рода си информационна брошура за пенсионерите, която цели подобряване на финансовите познания, предпазване от измами и злоупотреби и разширяване на достъпа до финансови услуги. Предстои издаването на брошури и за други групи - завършващи средно образование младежи, задлъжнели домакинства и т.н, обясни премиерът.

Пламен Орешарски обсъди с еврокомисаря за защита на потребителите идеята за сливане на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.
Поправките в Закона за защита на потребителите ще бъдат приети окончателно от парламента в най-скоро време, с което България ще въведе тематичната евродиректива. Това уверение е получил Невен Мимица от премиера Пламен Орешарски,  на когото също е препоръчано да проучи италианския опит, където най-скоро е имало сливане на контролни органи, каквато е идеята и у нас.
Ще се възползваме, разбира се, от това. Добрите практики винаги са за предпочитане пред откриването на велосипеда - имаме такава поговорка ние. Т.е. да вършим усилия, да приемем нещо, което вече може да го погледнем, да го видим, да го ползваме като готово - каза Пламен Орешарски.  
 Еврокомисарят Мимица е бил информиран за позицията на премиера, че за България като страна все още във фактически преход към пазарна икономика е важно да донастрои системите за защита на потребителя, за да получат наистина българските граждани една по-голяма защита като потребители. А бизнесът, от своя страна, да може да работи в една по-ефективна конкуренция и натиск - и от страна на потребителите, а не само и единствено от междуфирмената конкуренция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна