Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките медии обсъждат решението на българското правителство да замрази изграждането на "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Решението на българското правителство да замрази изграждането на "Южен поток" е водеща новина в гръцките медии. Наскоро Атина договори с "Газпром" отклонение на газопровода към Гърция. 
Спирането на проекта "Южен поток" по решение на българския премиер е новината, която е най-обстойно коментирана дори и в деня на пълна смяна на министерския кабинет в Атина. Всички водещи гръцки медии съобщават за „временното замразяване на проекта”. Според коментарите по случая въпросът е политически и решението на българския премиер Орешарски е взето след натиск от страна на американски сенатори. Съобщава се също, че София е била предупредена от Европейската комисия за липса на прозрачност при определяне на подизпълнителите на проекта.
Кореспонденциите от Брюксел дават друго тълкуване. Европейската комисия не спира проекта, а притиска София да спази европейското законодателство.
Оскъдни на информация са кореспонденциите от Москва, където били „изненадани от решението на София”.
Над 60 % от нуждите на Гърция от природен газ се покриват от "Газпром", като горивото се внася чрез България. Само преди дни при посещението си в Атина директорът на газовия гигант Алексей Милер прие искането на Гърция "Южен поток" да има отклонение към Гърция.
Има и крайни мнения в гръцките медии, че газовата война между Русия и Украйна вече е засегнала Балканите, където се кръстосват енергийните интереси на Москва и САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени