Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите от новия кабинет "Самарас" положиха клетва

| обновено на 10.06.14 в 17:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В тържествена обстановка се проведе церемонията по полагане на клетва от новия министерски състав на правителството в Атина. Екипът е от 45 министри и заместник-министри. Присъства и архиепископът на Атина и цяла Гърция - Йеронимос. Министрите се заклеха върху Евангелието да служат на интересите на народа в пълно зачитане на Конституцията.

Премиерът Андонис Самарас извърши пълна промяна, като смени дори и министъра на финансите. Много нови лица са включени в кабинета, което е сигнал, че се цели промяна в икономическата политика за подобряване на жизнения стандарт на гърците. Приоритет на правителството остава растежът на икономиката.

След церемонията премиерът Самарас очерта насоките на бъдещата политика. Възстановяване на икономическото развитие и социални промени за подобряване на жизнения стандарт на гърците са основните цели на правителството.

Главната опозиционна сила СИРИЗА определи новия кабинет като лица в пълно подчинение на международните кредитори. Лявоцентристката формация "Реката" оцени новото правителство като екип за телевизионни предизборни изяви, който е безсилен да реши проблемите на хората. Крайнодясната "Златна зора" дори ги нарече ”хунта”, която унищожава нацията.

Повечето коментари засягат въпроса доколко правителствената коалиция ще издържи на социалното напрежение и натиска на кредиторите. Предвижда се най-късно до шест месеца да се проведат извънредни парламентарни избори. Прави впечатление, че острите нападки на опозицията не засягат две министерства, където нямаше промени в ръководството. Това са министерствата на енергетиката и туризма, където безспорно правителството постигна високи резултати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени