Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът недоволен от честата смяна на правителства

Снимка: БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори поставят под въпрос редица започнали реформи, включително и пенсионната. Остава открит въпросът на каква възраст и при какъв стаж ще се пенсионират хората от догодина. Това становище изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. За да се избегнат по-големи вреди, Велев призова ГЕРБ да оттегли вота на недоверие, внесен заради вземането на нов външен кредит.

Велев смята, че поисканият вот на недоверие е възможно по-скоро да навреди на лихвите, по които ще бъде договорен.
В парламента да се обсъжда този въпрос не води до подобряване на условията, при които ще се пласира тази емисия. А целта на всеки вот на недоверие е да свали правителството. Е, правителството е ясно, че си отива. Така, че няма смисъл от тази дискусия, смята Велев.

От Асоциацията са недоволни от задаващите се нови избори, защото смятат, че честата смяна на правителства е контрапродуктивна и спъва реформите. 

Сега се получава така, че всяка година институциите работят по половин година  и шест месеца са избори, преходни правителства, които са служебни и нямат правомощия, т.е. ние си плащаме данъците, но срещу това не получаваме ефективно управление.
Под въпрос остава и обещаната пенсионна реформа, която бе оставена за година във фризера. Най-вероятно няма да има съгласие по каква формула ще нарастват стаж и възраст от 2015 година.
Ако нищо друго не се случи до края на годината, не се промени Кодексът за социално осигуряване, от следващата година ще продължи пенсионната реформа във вида, в който беше приета от предишния парламент, т.е. с четири месеца покачване на възраст и стаж - каза още Велев.
Пенсионните фондове, които трябва да започнат да плащат пенсии от 2015 година на работилите първа и втора категория труд имат законодателни предложения, но нямат партньор, с който да ги обсъдят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна