Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен и Търговище се родиха бебета, тежащи над 5 килограма

В родилното отделение на Сливенската  болница се роди момиченце с тегло 5 кг 280 грама и дължина 56 см. Майката е на 24 години, от град Стралджа. Поради очаквания едър плод, раждането е извършено със секцио. Родилката  и бебето са в добро състояние. Това е най-тежкото бебе, родено през последните години в Сливенската болница.

Момченце с тегло от 5 килограма и 100 грама и дължина 54 сантиметра се роди в Акушеро - гинекологичното отделение на болницата в Търговище. То е първо дете на Сабрие Ахмедова на 24 години от село Крепча. Поради очаквания по-едър плод, раждането е предприето 15 дни по-рано и е извършено със секцио, сподели доктор Емил Абаджиев - началник на отделението.

Килограми над пет, пет и сто са относителна рядкост в национален  пък и в световен мащаб. Такива бебета се раждат веднъж на четири пет години, но тук по-интересното беше, че ако не бяхме извършили раждането по-рано, след около три седмици, когато беше термина, щяхме да имаме бебе около 6 килограма. В момента и двамата са в прекрасно състояние.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна