Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция предупреди своите граждани да напуснат Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското Министерство на външните работи предупреди турските граждани, които се намират в Ирак, да напуснат страната. Приканваме турските граждани в най-кратък срок да напуснат Ирак и да не предприемат пътуване в този регион, се казва в публикуваното съобщение. То бе излъчено предвид кризисната ситуация в Ирак след настъплението на джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта", които след като превзеха втория по големина град в Ирак, Мосул, продължават настъплението към Багдад.

В техни ръце са 49 служители от турското консулство в Мосул, което завзеха в сряда. 30 турски шофьори също са в плен на джихадистите, които в един момент ги оставиха на свобода, но впоследствие пак ги плениха и искат 5 млн. долара откуп.

Турция води преговори за освобождаването на пленените турски граждани. Твърди се, че турските власти са успели да установят контакт с джихадистите и че консулските служители били отведени на друго място.

В същото време турската армия също е приведена в бойна готовност. Медии съобщиха, че турски изтребители Ф-16 от Втора военновъздушна бригада в град Диарбекир са започнали разузнавателни полети над иракския град Мосул. Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че Турция не работи за издаване на нови правомощия за трансгранична военна операция в Ирак. Това не е необходимо, тъй като турската армия има такива правомощия, които й бяха гласувани от парламента до месец октомври 2014-а.

Предвид напрегнатата ситуация в Ирак, пред Анкара стоят две възможности. Едната е да преговаря направо с джихадистите или да предприеме операция за освобождаване на заложниците. Но втората алтернатива изглежда доста трудна, тъй като има опасност за живота на заложниците. Екстремистите джихадисти от Идил са известни със своята жестокост, за която се твърди, че надминава тази на "Ал Кайда".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна