Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън призова за мъдро ръководство, излагайки критериите си за новия председател на ЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън призова за мъдро ръководство, излагайки критериите си за новия председател на Европейската комисия в статия, разпространена в Ирландия, Франция и Германия. 

Както е известно, Великобритания оглавява кампания, заедно с Швеция и Холандия, за блокиране на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, номиниран от партийните групировки в Европа. Дейвид Камерън обаче категорично се обявява срещу вижданията на Юнкер за по-близък политически съюз между страните от ЕС и смята, че Брюксел е прекалено раздут като щат и прекалено началнически.

С публикуването на статията Камерън предприема необичаен ход за пряк призив към гласоподавателите в други европейски държави да се замислят сериозно за това кой трябва да бъде председател на Европейската комисия. Идеалният кандидат, според Камерън, е този, който ще проведе реформи, ще тласка напред икономическия растеж и ще разкрие нови работни места, който е честен и радващ се на доверие брокер и е способен  отново да ангажира европейските гласоподаватели. Назначаването на Жан-Клод Юнкер, когото никой не е избрал, за председател на Европейската комисия, ще е лишено от смисъл и ще навреди на демократичната легитимност на ЕС, заяви британският премиер.

Камерън отбелязва също, че в момента за много европейци световното първенство по футбол е по-интересно, отколкото дебата за председателството на Европейската комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна