Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Айолов: България няма намерение да прави отстъпление от европейското законодателство за "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

България трябва да представи до 4 юли позицията си по предприетата от Европейската комисия наказателна процедура заради проекта "Южен поток". Това съобщи енергийното министерство по повод днешното посещение в София на експертите от Еврокомисията. Те пристигнаха у нас, за да обсъдят с правителството забележките си по предложените от БСП промени в Закона за енергетиката, с които, според Комисията, България ще изключи "Южен поток" от обхвата на европейското законодателство.

България отстоява позицията си на коректен партньор и член на ЕС и няма никакви намерения да прави отстъпления от европейското законодателство, е казал заместник-ресорният министър Иван Айолов след среща със служителите от Главна дирекция "Енергетика". С тях са били обсъдени законодателните промени по морската част на проекта "Южен поток", както и подготвените правни аргументи от българска страна в отговор на писмото на Еврокомисията относно провеждането на търга между правителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".

По време на срещата Айолов е подчертал, че "Южен поток" не е български, а стратегически европейски проект и че разчита на обективната и експертна оценка на ЕК.

Наша задача е да осигурим равни пазарни условия и сигурност на енергийните доставки, посочва Айолов и изтъква, че внесените промени в Закона за енергетиката касаят пропуск в българското законодателство.

От своя страна служителите на Дирекция "Енергетика" са заявили, че са в България, за да продължат диалога с правителството и че "Южен поток" трябва да бъде изпълнен по законите на европейското законодателство, спазвайки законите на конкуренцията и прозрачността.

Пред „Хоризонт“ заместник-председателят на Парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев заяви, че да са основните изводи от срещата:

С нищо не нарушаваме съществуващото европейско законодателство. Не можаха колегите да ни кажат конкретен текст от нашите предложения, с който да се нарушава някаква конкретна разпоредба. Вторият главен извод е, че ние доказахме, че сме лоялен, истински член на ЕС.

истерство.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени