Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром": Газ за Украйна само срещу авансово плащане

| обновено на 16.06.14 в 10:42

Руският енергиен гигант „Газпром” спря подаването на синьото гориво за Украйна заради натрупаните огромни дългове към компанията. Отсега нататък доставките ще се осъществяват само след като бъдат платени авансово.

Ултиматумът на „Газпром” за погасяване на част от украинския дълг в размер на близо 2 милиарда долара изтече в 10 часа московско време. Тъй като в сметката на газовия монополист до посочения час не постъпи и долар, от компанията въведоха режим на предварително плащане. На практика това означава спиране на подаването на газ за потребителите в Украйна, стана ясно от думите на говорителя на „Газпром” Сергей Куприянов: Във връзка с хроничното неплащане от страна на "Нафтогаз Украйна" просрочените задължения възлизат на 4, 458 милиарда долара. Решението за въвеждането на режима на предплащане беше взето в пълно съответствие с действащия договор. Отсега нататък Украйна ще получава толкова газ, колкото е платила.

Преговорите за разрешаване на газовия спор се водиха до последния момент, но без да бъде постигнат компромис. Русия се съгласи да намали цената със 100 долара до 385 долара за хиляда кубически метра газ, но Киев не прие това условие и от своя страна предложи да плаща по старата цена от 268 долара, която смята за икономически оправдана. Не помогна и посредничеството на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, който се опитваше да склони двете страни към междинен вариант от 326 долара. Украйна беше готова да го приеме, но Русия не отстъпи от своята позиция.

Сега спорът между Москва и Киев  ще се решава в Арбитражния съд в Стокхолм. Русия вече подаде иск за 4,5 милиарда долара, колкото е украинският дълг. Киев от няколко дни се подготвяше за спирането на руските газови доставки, заявявайки, че поне до началото на зимата ще може да разчита на своя вътрешен добив и резерви. В тази ситуация за страни като България, които почти изцяло зависят от руските газови доставки през Украйна, е важно дали те ще бъдат гарантирани. Засега и Москва, и Киев дават уверения, че транзитът към Европа няма да пострада.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна