Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е отхвърила компромисен план за решение на газовия спор с Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е отхвърила план за компромисно решение на газовия спор с Украйна, предложен от европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. От 10 часа (руско време) Москва прекратява доставките на газ за Украйна и ще ги възстанови само срещу заплащане на дълговете.

Планът на Гюнтер Йотингер е бил приет от Украйна, но отхвърлен от руските партньори късно снощи. Европейският комисар по енергетиката е предложил Украйна да преведе 1 милиард долара на Русия още днес, а остатъкът от сумата, т.е още почти 1 милиард долара, да изплати на равни вноски до края на годината. Освен това Киев е трябвало да приеме цената от 385 долара за 100 кубически метра газ, като през летните месеци тя да падне до 300 долара. Русия не се е съгласила и с това предложение, въпреки готовността на Украйна да приеме условията. Москва настоява цената през цялото време да е 385 долара за 100 кубически метра газ. Това е най-високата цена на газ в цял свят.

В преговорите, освен Йотингер, участие са взели украинският премиер Арсений Яценюк и шефът на „Газпром” Алексей Милер. Спирането на газа за Украйна ще се отрази и на доставките в много европейски държави, въпреки че за Европа газ се подава по други тръби.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна