Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 28 болници ще има безплатни прегледи за туберкулоза в рамките на седмица на отворените врати

Снимка: БГНЕС

Световната тенденция е за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза, казва доц. Донка Стефанова, началник на Клиниката по туберкулоза в специлазираната болница "Св. София". От 5 до 10 процента от инфектираните се разболяват, допълва още тя. От днес до 20-и юни в рамките на "Седмица на отворените врати" в 28 болници ще има безплатни прегледи. 

През "Седмицата на отворените врати" на ден минават по 50 човека и най-главното е да открием инфектираните с туберкулоза, казва доц. Донка Стефанова:

Всеки човек, който има макар и незначителни оплаквания, може да дойде в клиниката и ще получи компетентна консултативна помощ. При необходимост ще се изследва, освен анкетната карта ще му се направи рентгенография на белите дробове, ще се изследва храчка, ще се направи проба имунологична на манту.

Оплакванията са продължителна кашлица с кръвохрачене, гръдни болки, отслабване на организма. Рисковите групи са пушачите, наркоманите, хората с ХИВ, социално слабите. Все още болните идват в крайна фаза.

Причините за закъсняла диагноза могат да бъдат главно две - когато болният не се е обръщал въобще към лекарска помощ. Лошото е, когато те са се съветвали с лекар, а лекарят нито е направил преглед, нито изследване на храчка, нито рентгенография на белите дробове.

У нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - 27 души на 100 хиляди от населението заради добрата ваксинопрофилактика. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна