Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюнтер Йотингер предвижда проблеми с доставките на газ за Европа

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа е изправена пред евентуални проблеми с доставките на газ през зимата заради спора между Русия и Украйна, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той участва в преговорите за решаване на газовия спор между Украйна и Русия. Ройтерс и руските медии съобщават също, че Йотингер е намекнал за вероятността да се преразгледа проекта „Южен поток”.

Еврокомисарят съобщи, че Украйна възнамерява да изпълни ангажимента си към Европейския съюз за пренос на газ. Той също така изрази увереност, че Русия ще изпълни обещанието си за доставките на газ към общността, въпреки разногласията с Украйна.

Доставките за Украйна и Европейския съюз се извършват по различни тръби. Йотингер посочи обаче, че въпреки това Европейският съюз може да има проблем, ако не запаси хранилищата си и призова Русия да обмисли компромисен вариант, предложен от Брюксел, евентуално с малки корекции.

По-рано днес "Газпром" съобщи, че намалява доставките на газ за Украйна след провала на преговорите между Киев и Москва за решаване на ценовия спор.

Спорове около законността на тръбопровода "Южен поток", който се изгражда от "Газпром" за доставки на газ, директно за Европа, като се заобикаля Украйна, усложняват и договарянето на цената. Йотингер смята, че проектът в този му вид нарушава законите на Европейския съюз, но днес посочи, че при определени условия Европейският съюз може и да го приеме.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна