Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболистите на САЩ надиграха Гана с 2:1 на Световното първенство, Клинт Демпси вкара в 32-рата секунда

САЩ - Гана
Снимка: БТА

Футболистите на САЩ надиграха състава на Гана с 2:1 в мач от седма група на Световното първенство по футбол и по този начин се реваншираха за двете си загуби от Гана на финалите на световните първенства през 2006-а и 2010-а година.

Веднага след началния съдийски сигнал отборът на САЩ тръгна в атака и след изпълнение на тъч топката попадна в Клинт Демпси, който финтира ганайски защитник и с удар от десетина метра изпрати топката в мрежата на Адам Куараси - 1:0 за САЩ. Голът на Клинт Демпси беше отбелязан в 32-рата секунда на мача и е един от най-бързите голове в историята на световните първенства. Рекордьор по този показател е турският нападател Хакан Шукур, който в мач за третото място на Мондиал 2002 изпрати топката в мрежата на Южна Корея в 11-ата секунда (победа на Турция с 3:1). Независимо от светкавичния гол ганайските футболисти не се смутиха и тръгнаха в атаки към вратата на САЩ и на няколко пъти бяха близко до гола. В 21-вата минута централният нападател на САЩ Джоузи Алтидор при контраатака без съприкосновение с играч на съперника падна на тревата и се хвана за бедрото на левия крак. Джоузи Алтидор беше изнесен на носилка от терена на стадион "Дунас Арена" и по всяка вероятност контузията му е сериозна. На мястото на Алтиндор влезе в игра Арон Йохансон.

Гана беше най-близко до изравнителния гол в 32-рата минута, но силният удар на Асамоа Гиан беше спасен с акробатичен плонж от американския вратар Тим Хауърд. И след почивката "Черните звезди" от Гана доминираха и почти непрекъснато атакуваха, но срещаха добре организираната защита на американците, а и на няколко пъти 35-годишният вратар Тим Хауърд демонстрира класата си. Все пак отборът от Африка стигна логично до равенството, но чак в 82-рата минута - след двойно подаване Андре Ейю бе изведен сам срещу Тим Хауърд и с фалцов удар с левия крак изравни - 1:1. Радостта на ганайците обаче беше твърде кратка. В 86-ата минута след изпълнение на ъглов удар влезлият на почивката централен защитник Джон Брукс с глава изпрати топката в мрежата - 2:1 за отбора на САЩ, при който резултат прозвуча и последният съдийски сигнал на шведа Йонас Ериксон.

Среща от седма група на Световното първенство по футбол:

Гана - САЩ - 1:2

Стадион: "Дунас арена", зрители: 39 760

Главен съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

Голмайстори: 0:1 Клинт Демпси (1), 1:1 Андре Ейю (82), 1:2 Джон Брукс (86)

жълти картони:

Гана: Мохамед Рабию, Съли Мунтари

Състави:

Гана: Адам Куараси, Даниел Опар, Джон Бой, Джонатан Менса, Куадуо Асамоа, Кристиан Атсу (Албер Адома - 79), Съли Мунтари, Андре Ейю, Мохамед Рабию (Микаел Есиен - 71), Асамоа Гиан, Джордан Ейю (Кевин-Принс Боатенг - 59)

САЩ: Тим Хауърд, Фабиан Джонсън, Мат Беслър (Джон Брукс - 46), Джоф Камерън, ДеМаркус Бийзли, Кайл Бекерман, Майкъл Бредли, Джърмейн Джоунс, Алехандро Бедоя (Греъм Зуси - 77), Клинт Демпси, Джоузи Алтидор (Арона Йохансон - 23).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна