Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв понижи рязко прогнозата за икономиката на САЩ

Управлението за федерален резерв на САЩ сви допълнително програмата си за стимулиране на американската икономика до 35 милиарда долара месечно. Основният лихвен процент остава на исторически ниското му равнище, но рязко е понижена прогнозата за растежа на най-голямата икономика в света.

Американската централна банка намали с 10 милиарда долара месечния мащаб на програмата си за стимулиране на националната икономика чрез купуване на държавни облигации и други ценни книжа за пети път подред. Институцията обясни по-нататъшното свиване на програмата с факта, че укрепващият пазар на труда в САЩ се нуждае от по-малко подкрепа.

Федералният резерв запази основния краткосрочен лихвен процент на исторически ниското равнище от 0-0,25 процента и не даде ясен сигнал кога възнамерява да започне да го повишава. Според повечето икономисти началото на повишаването ще бъде поставено след не по-рано от една година въпреки признаците за покачване на инфлацията.

Американската централна банка понижи рязко прогнозата си за националната икономика за тази година, като призна, че суровата зима е довела до свиване на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие. Тя очаква икономическият растеж на САЩ през
2014 г. да бъде само между 2,1 и 2,3 процента. За сравнение, предишната прогноза на УФР, от март, бе за ръст от между 2,8 и 3
процента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени