Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фелипе VI полага клетва като крал на Испания

Крал Фелипе Шести
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският принц Фелипе официално става крал на страната под името Фелипе VI. Досегашният монарх Хуан Карлос подписа закон, с който се отказа от престола след 39 години управление.

Новият крал ще положи клетва на церемония в парламента. След реч пред депутатите той ще премине по улиците на Мадрид със съпругата си Летисия на път за кралския дворец. Маршрутът ще бъде охраняван от 7 хиляди полицаи и ще бъде украсен с цветя в цветовете на испанското знаме.

Крал Фелипе VI ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства. Той ще трябва да възстанови имиджа на монархията, да окуражи хората в страната, където безработицата е 26 процента и да се опита да обедини нацията, въпреки че Каталуния иска да се отдели.

Мисля, че това не е символична промяна. Хуан Карлос наблегна на две идеи - стабилност и обновяване. Това е, което се очаква сега. В същото време има и воля за реформа и тя без съмнение ще доведе до промени в Конституцията. Страната е изправена пред нови политически предизвикателства. Най-важното е териториалното преустройство на страната, коментира професор Фернандо Валеспин, който е политолог.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна