Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес Испания има нов крал - Фелипе Шести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания има от днес нов крал - Фелипе Шести. На церемония по т. нар. "официално провъзгласяване на новия монарх" в конгреса в присъствието на депутатите и правителството, Фелипе Шести положи клетва:

Заклевам се вярно да изпълнявам своите задължения, да спазвам Конституцията и законите и да зачитам правата на гражданите и автономните общности. 

Церемониите започнаха с предаването на пълномощията на върховен главнокомандващ от Хуан Карлос на сина му, новия крал Фелипе Шести, и тържествен преглед на войските.

В конгреса премиерът Мариано Рахой посрещна новото кралско семейство - краля, кралица Летисия, престолонаследницата Леонор и инфантата София.

Мадрид днес е тържествен, но и блокиран град заради засиленото полицейско присъствие, което включва хеликоптери и снайперисти по покривите. Много граждани все пак се стекоха да приветстват новия крал с възгласи "Фелипе, Фелипе".

Медиите обръщат внимание на скромността на церемонията и на облеклото на новата кралица Летисия. Испанската преса излезе със заглавие "Сбогом Хуан Карлос, сбогом Ла Роха".

Снощи националният отбор по футбол на Испания загуби втория си мач на Световното първенство в Бразилия и отпадна от борбата за трофея.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна