Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Багери събарят хангарите на летище „Божурище“

| обновено на 19.06.14 в 15:42
Снимка: архив

Багери са влезли сутринта на летище "Божурище" и са съборили хангар, строен 1919 г., алармира  заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев от трибуната на Народното събрание. Той припомни, че вчера беше отхвърлено предложението му парламентът да разгледа доклада на временната анкетна комисия за проверка на обстоятелствата около продажбата на летището и процедурата по обявяването му за паметник на културата. Велчев попита управляващите дали случайно е отложено гласуването на доклада, за да бъдели предупредени италианците по най-бързия начин да влязат да съборят всичко.

Депутатът от ГЕРБ постави и въпроса случайно ли депутат от "Атака" е изчезнал по време на гласуването на доклада на временната комисия. Велчев обяви, че отива на летището в Божурище и призова всички българи, всички родолюбци да отидат на летището, "за да посрещнат с жива верига това вандалско отношение към България и към българската история".

Като тъжен ден за всички българи определи днешния ден зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев в предаването "2/4" на Радио София.

Красимир Велчев посочи, че управляващите се оправдали, че докладът на анкетната комисия не може да влезе в зала, защото отсъствал председателят й Петър Мутафчиев. По думите на Велчев, в доклада имало констатирани много нарушения, и според него НС трябва да наложи мораториум върху строителството, докато не се произнесе прокуратурата.

Велчев призова осемте членове на временната комисия да отидат заедно с него на детектор на лъжата и да отговарят заедно на поставени въпроси около летището и най-вече на въпроса дали е оказван натиск за взимане на решение по отношение на летище Божурище.

Зам.-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов отбеляза, че летището в Божурище не е паметник на културата по българското законодателство и отбеляза, че теренът бил продаден по времето на тройната коалиция.

„Казусът с летище "Божурище" е отпреди 10 години, когато държавата е продала имота. По случая има решение на съда, според което сградата не е паметник на културата“, заяви за предаването 2/4 на Радио София кметът на Община "Божурище" Аспарух Аспарухов. За летището той обясни, че става дума за терен от 1045 декара с хангар, който бил превърнат в склад. По думите на кмета, има воля от стана на италианския инвеститор да възстанови старата аерогара с музейна експозиция от малки самолети на част от терена. Аспарухов е категоричен, че законът е спазен при продажбата. Кметът на района очаква съдействие от държавата и от хората, които твърдят, че това е паметник на културата за финансиране на възстановяването му, както и на другите "истински" паметници на културата в общината, които по думите му, били в съседство с летището.

Аспарухов изброи като примери военния завод, поделението "Орлите", в което имало параклис и чийто сгради вече били руини. Той се обяви за опазване на реалното историческо наследство.

Кметът все пак призна, че сграда от 100 кв. на летище Божурище е паметник на културата, но вече е продадена на инвеститора, който имал желание да я реставрира. Според него, с такъв тип действия държавата създава допълнителен дефицит на доверие като член на ЕС.


На 19 май зам.-министъра на културата Васил Василев и ръководството на италианския консорциум, който е собственик на терена, подписаха споразумение за изграждане на музей на авиацията на територията на летище "Божурище". Музеят ще бъде изграден за сметка на италианската фирма и след това ще бъде дарен на Министерството на културата.

Проектът предвижда на територията на летище "Божурище" да бъдат поставени и няколко исторически самолета, като част от тях ще бъдат пренесени от Националния исторически музей. Сградата, която се намира там, е и първата аерогара в София, която ще бъде възстановена във вид на музей. На територията на музея ще бъдат съхранени също така и два паметника, които в момента съществуват. Това са Паметникът на загиналите български парашутисти и Възпоменателният паметник на българските летци.

Сградите и съответната техническа инфраструктура ще осигурят експозиционна площ около 3600 кв. м, а новият музей ще бъде част от Националния исторически музей и негов ръководител ще бъде проф. Божидар Димитров, съобщиха още от ведомството.


Повече яснота внасят обяснението на моментната ситуация от кмета на Божурище Аспарух Аспарухов в следобедния блок на Радио София "2/4", както и емоционалното мнение по казуса на зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. С тях разговаря Симеон Белев. Чуйте.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна